De verborgen universiteit. Een verslagje.

Tja. Geen review want daarvoor moet je het hele boek gelezen hebben en dat is mij niet gelukt. Ik ben niet eens door het "Vooraf" heen gekomen. Maakt dit mij een slechte lezer?

Waarschuwing: fans van het boek kunnen nu beter stoppen met lezen.

Herhaling: verder lezen op eigen risico...

...

Oké, je bent gewaarschuwd.

Ik dacht eens op jacht te gaan naar een goed fantasyboek in het Nederlands. Uit Nederland. Door iemand uit Nederland. Ik lees de laatste tijd alles in het Engels en vond het tijd om de horizon weer eens naar eigen land te verleggen. Ik vond al snel "De verborgen universiteit", een Nederlands boek dat inmiddels heel wat sterren vergaarde op diverse fora en websites.

Ik begon vol goede moed aan het boek maar... die moed zakte me al snel in de pantoffels.

  • De intro van de hoofdpersoon vond ik erg verwarrend.
  • Waarom heet het boek "De verborgen universiteit' als in het 'Vooraf' enkel wordt gesproken over de Untraceable University? (Kan zijn dat dit een andere universiteit is, maar ik betwijfel het.)
  • Ik brak een paar keer mijn ogen over de kromme zinnen in het voorafje. Vooral de tv in de hoek... dat moest ik een paar keer lezen en erover nadenken voor ik snapte wat er bedoeld werd.
  • De hele scene in de bar vind ik nogal rommelig.
  • Engelse uitdrukkingen zijn prima, maar waarom moeten die woord voor woord in het Nederlands worden vertaald? "You of all people" wordt "Jij van alle mensen". Dit kan echt beter. ( "Uitgerekend jij", bijvoorbeeld.)
  • Zowat een hele bladzij dialoog waarin geen enkele indicatie wordt gegeven wie wat zegt. Sorry, dat vind ik te verwarrend, vooral ook omdat de twee personen die dit gesprek hebben naar mijn gevoel niet helder genoeg zijn geïntroduceerd.

Misschien probeer ik het over een tijdje nog eens, maar voorlopig gaat dit boek de elektronische koelkast in.

Zo. Kom maar op met de commentaren.

Reacties