Wanneer klopt de prijs?

Ik ben wat boeken betreft niet alleen bezig met schrijven. Ik lees ook graag. Heel graag.

Een aantal dagen terug was ik aan het rondkijken naar nieuw, Nederlands leesmateriaal in het fantasy-genre. Daar is genoeg in te vinden. Wat me wel liet schrikken zijn de prijzen die hier en daar voor e-books wordt gevraagd.

Voor mijn gevoel (maar misschien denk ik te goedkoop) is een digitaal bestand van €14,95 behoorlijk aan de hoge kant. Ik heb ze gezien, daarom dat bedrag. Het zal best een dik boek zijn, want de paperback werd aangeprezen voor €26,95, maar dan nog heb ik zo mijn bedenkingen. Een groot deel van die €26,95 zitten in het papier, het drukken, de inkt (c.q. toner als het print-on-demand is), het binden, de BTW en (waarschijnlijk) het verzenden. Allemaal kosten die bij een e-book niet voorkomen. Corrigeer me als ik daar een fout maak, ik weet tenslotte niet alles, maar ik heb software om van mijn eigen boeken e-books te maken en ik heb daar nooit papier in hoeven stoppen en ook geen inkt.

Op deze manier worden e-books niet echt populair gemaakt door de uitgevers. Dit gebeurt in Amerika ook heel vaak door de grote uitgevers, die om een of andere reden bang zijn de boekenmarkt te verliezen als elektronische boeken populair worden. Uiteraard zal  er iets geroepen worden over de hoge BTW die op e-books zit (papieren boeken zitten in de 6%-groep, voor e-books betaalt de consument de volle 21%), maar dan nog kan dat de prijs niet zo opdrijven. Het was voor mij in elk geval de reden om dit boek niet te kopen. Tussen de €5,00 en €9,00 zijn heel wat goede boeken te koop, en voor zulke prijzen kom ik terug bij zo'n schrijver c.q. uitgever. Ik kan me niet indenken dat ik daarin de enige ben.

Reacties